HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Mérje fel pontosan mennyi tapétára van szüksége, mert kicsomagolt tekercseket nem áll módunkban visszavenni. Vizsgálja meg a tekercseket, cikkszámot, gyártási számot a felhasználás elõtt. Egy falra csak azonos gyártási számú tekercseket ragasszon a színeltérés elkerülése végett.
Az alapnak tisztának, száraznak, simának, valamint szilárdnak kell lennie. A régi festést és tapétát el kell távolítani.
A ragasztandó csíkokat mindig ugyanabban az irányban kell letekercselni és levágni. Az elõre elkészített jó minõségû ragasztót egyenletesen kenjük fel.
A rostszálas, vlies tapétáknál a ragasztót közvetlenül a falra kenjük, a papírhordozós tapétáknál a tapéta hátoldalára. A papírhordozós tapétákat hátoldaluk felõl 1/3-2/3 arányban visszahajtjuk. A puhulási idõ minõség és papírerõsség szerint különbözõ. Ügyeljen arra, hogy minden csík azonos ideig puhuljon.
A papírtapéták felrakásához hosszúszõrû tapétázókefét használjon. A felrakáskor látható hólyagosodás a száradás során (kb.24 óra) megszûnik. A hab- és vinyltapéták felrakásához puha gumihengert is használhat.Az éles tárgyak használata a felületek sérülékenysége miatt kerülendõ. A csíkokat mindig szélt a szélhez illesztve tegye fel átfedés nélkül. A mintaillesztésre és mintaismétlõdésre (rapport) a tapéta szélénél mindig figyeljen oda. A fellépõ ragasztófoltokat azonnal óvatosan, dörzsölés nélkül törölje le. A tapétázás alatt ügyeljen az állandó hõmérsékletre és kerülje a huzatot.
Három csík felragasztása után vizsgálja meg a tapéta minõségét. Bármi hiba észlelése esetén hagyja abba a további munkát és jelezze a reklamációt. A gyártó és a kereskedõk semmilyen esetben nem vállalják a három csíkon túl a tapétázási költségek megtérítését. Kérjük, õrizze meg a címkéket és mintadarabokat.

Papír tapéták
A tapéták ragasztásához bármelyik jó minõségû normál tapétaragasztó ajánlható. Az elõre elkészített jó minõségû ragasztót egyenletesen kenjük fel a csíkok hátoldalára. Ügyeljen arra, hogy minden csík azonos ideig puhuljon. Átlagos puhulási idõ 3-4 perc. A tapétát a falon kefével simítsa le, ügyelve arra, hogy a fal és a tapéta között ne maradjon levegõ. A tapéták a TÜV minõsítés alapján nem tartalmaznak egészségre káros toxikus összetevõket, az EN 233 szabványban elõírtaknak megfelelnek.

Hab- és Vinyl tapétákhoz
A tapéták ragasztásához makulatúra papír használata feltétlen szükséges valamint jó minõségû erõs ”EXTRA” vagy ”Special” tapétaragasztó használatát ajánljuk. Átlagos puhulási idõ 6-8 perc.A tapétát a falon kefével, vagy tapétázó hengerrel simítsa le, ügyelve arra, hogy a fal és a tapéta között ne maradjon levegõ. A széleknél kifolyt ragasztót azonnal el kell távolítani. A tapéták a TÜV minõsítés alapján nem tartalmaznak egészségre káros toxikus összetevõket, az EN 233 szabványban elõírtaknak megfelelnek.

Vlies tapétákhoz
A tapéták ragasztásához speciális ”VLIES” tapétaragasztó használatát ajánljuk. Valamelyik sarokból kiindulva kenjük be az elõkészített falat a ragasztóval. A leszabott tapétát a falon lévõ ragasztó ágyba fektetjük. Kefével, vagy tapétázó hengerrel lesimítjuk, ügyelve arra, hogy a fal és a tapéta között ne maradjon levegõ. A széleknél kifolyt ragasztót azonnal el kell távolítani. A felesleget a plafonnál és a padozatnál vágókéssel eltávolítjuk. Felújításkor a tapéta szárazon, maradék nélkül eltávolítható. A tapéták a TÜV minõsítés alapján nem tartalmaznak egészségre káros toxikus összetevõket, azEN233 szabványban elõírtaknak megfelelnek.

Fûrészporos tapétákhoz
A tapéták ragasztásához ”Rauhfaser ragasztó” vagy ”Special” tapétaragasztót ajánljuk. Átlagos puhulási idö 5-8 perc. A tapétát a falon kefével, vagy tapétázó hengerrel simítsa le, ügyelve arra, hogy a fal és a tapéta között ne maradjon levegö. A széleknél kifolyt ragasztót azonnal el kell távolítani.Teljes száradás (min.24 óra) után diszperziós festékekkel átfesthetõ. Megfelel azEN234 szabványban elöírtaknak.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BORDÜRÖKHÖZ

A bordűrök kiváló alapanyagokból készültek, jól, megbízhatóan ragaszthatók. A ragasztandó felületnek sima, száraz és pormentesnek kell lennie. Kenje be a leszabott csíkokat és a ragasztandó felületet is tapétaragasztóval.
Rövid (5-8 perc) puhulási idö múlva a szegély puha kefével a felületre simítva jól ragasztható. Két tekercs egymáshoz illesztésénél figyeljen arra, hogy azoknak csak egyik vége illeszkedik tökéletesen. Habosított ill. vinyl bevonatú tapéták esetén a falra és nem a tapétára ajánlott ragasztani! Vágja ki a tapétát a bordürcsík szélességének megfelelöen, vigyázva, hogy a falat ne sértse meg.
A díszcsík ragasztásához használható bármely kereskedelemben kapható tapétaragasztó.
A fellépö ragasztófoltokat azonnal óvatosan, dörzsölés nélkül törölje le.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÜVEGSZÖVETHEZ

Üveggyapot alapanyagból készül szövéssel. Rendkívül tartós, ütésálló. Mosható, ellenáll a lúgok,savak, vegyszerek, mosószerek hatásának.
Mivel tüzbiztos, ezért használata tüzveszélyes helyeken, nagy forgalmú objektumokban különösen ajánlott.
Az alap legyen tiszta, sima és zsírmentes. A festék és tapéta maradványokat távolítsa el, az egyenetlenségeket javítsa ki. Kenje a ragasztót 1/3 szélességel nagyobb felületen mint az üvegszövet, majd hagyja pár percig száradni. Az elsö csík felragasztásánál a függölegeségre fokozottan vigyázzon.
A következö csíkot a mintaillesztésre ügyelve az elözö csík mellé illesztjük. A felületet gumihengerrel vagy müanyag lappal simítsa. A felesleges részeket vágja le. Befejezö müveletként 2 rétegben fesse át a kivánt színre.
Ajánljuk az elöragasztózott és elöfestett anyagok használatát a kedvezöbb festék, és ragasztó felhasználás miatt.